Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z pełnoziarnistymi tostami

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z pełnoziarnistymi tostami

Znudził Ci się już schabowy z ziemniakami? Mam dla Ciebie przepis, który za mną chodził od dawna. Mięso wołowe ma zupełnie inny smak. Myślałam, że moje dzieci nie będą go chętnie jeść, a jednak. Myliłam się!

Składniki

500g mięsa mielonego wołowego

1 jajko

bułka tarta (garść)

chleb tostowy

olej kokosowy (bezzapachowy)

przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • lubczyk suszony
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • natka pietruszki (świeża)
  • czosnek suszony

SOS

1 cebula

1 ząbek czosnku

bazylia (świeża)

natka pietruszki (świeża)

przecier pomidorowy w kartoniku

sól

pieprz

Jak przygotować?

Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tatrą. Dokładnie mieszamy i formujemy okrągłe klopsiki. Nasmarowaną patelnię olejem kokosowym nagrzewamy. Następnie obsmażamy klopsiki z obu stron (nie smażymy całkowicie).

W rondelku smażymy cebulę i czosnek. Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła, sól i pieprz. Dolewamy nasz sos do szklistej cebuli i czosnku. Czekamy, aż się zagotuje i wrzucamy nasze klopsiki. Całość dusimy 10 minut na najmniejszym ogniu. Nie zapomnij delikatnie mieszać, aby nic się nie przypaliło 🙂

W między czasie robimy tosty. Potrzebujesz toster lub opiekacz, ale jeśli nie masz równie dobrze możesz podpiec chleb na patelni z odrobiną oliwy.

Spodobał Ci się przepis i chcesz być na bieżąco? Zapraszam do subskrybcji bloga (na dole po prawej stronie) lub śledzenia mojego FB. 

 

2 Comments on “Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z pełnoziarnistymi tostami”

Jeśli podobał ci się wpis będzie mi bardzo miło, jak podzielisz się swoją opinią.