Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami pod chmurką

Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami pod chmurką

Ciasto, obowiązkowo raz w miesiącu, zazwyczaj w niedzielę. Nie piekę często. Bardzo lubię ciasta, ale jeść 🙂 piec nie bardzo. Jednak mając 3 małych ciastożerców mobilizuję się i wtedy wymyślam im coś specjalnego. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z budniem i porzeczkami.

Składniki na masę budyniową

2 budynie waniliowe (bez cukru)

3 łyżki erytrytolu

0,75l mleka bez laktozy

Składniki na kruche ciasto

2,5 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej

250 g masła lub margaryny (zimne)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru (mielę ksylitol lub erytrytol)

6 żółtek

Składniki na chmurkę

6 białek jaj

1 łyżka cukru pudru (również ksylitol lub erytrytol)

Owoce:

500g czerwonej porzeczki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować?

Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Masło musimy pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami do naszego ciasta (można składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody.

Blachę (tortownicę) wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ugniatamy na spodzie blaszki i robimy dziurki widelcem. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie robimy budyń wg instrukcji na opakowaniu. Dodajemy jednak jedną szklankę mleka mniej. Porzeczkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, aby nie puszczała soków podczas pieczenia.

Kiedy spód ciasta nam się upiecze wyciągamy i wysypujemy owoce. Zalewamy budyniem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy słodzidło. Pianę wykładamy ostrożnie łyżką na nasz budyń tworząc chmurkę na całej powierzchni ciasta.

Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut lub do momentu ścięcia i zarumienienia się piany.

Ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia, następnie chowamy do lodówki i jemy na drugi dzień 🙂

 

 

 

 

 

5 Comments on “Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami pod chmurką”

  1. Uwielbiam ciasta, aczkolwiek nie mogę z nimi przesadzać – dieta zobowiązuje! 😀
    Porzeczki na pewno przełamują nutę słodkości, z chęcią wypróbuje przepis.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

Jeśli podobał ci się wpis będzie mi bardzo miło, jak podzielisz się swoją opinią.